A ROBOX típus egy integrált fúvó aggregátrendszer alacsony nyomású közegek szállítására az új RBS pozitív kiszorítású forgó lapátos fúvóval felszerelve, mely elektromotorral és ékszíjtárcsával hajtott és minden szükséges kiegészítő eszközzel felszerelt. A ROBOX rendszer 150m3/min. szállítási teljesítményig és 250 kW elektromos motor kapacitásig terjed. A 250 kW teljesítmény feletti gépekre a GRB rendszer szolgál ékszíjhajtással vagy a CRB rendszer direkt kuplung hajtással.

Fúvó

ROBOX szíve az új fejlesztésű RBS fúvó mely speciálisan ezen feladat ellátására tervezett. A technikai adatait a mellékelt táblázat tartalmazza.

Légbeszívó zajcsillapító

A légbeszívó egység szabadalmi oltalommal ellátott, fordulatszámhoz igazodóan állítható légbeszívó, mely megakadályozza az interferencia hullámok képződését a beszívási és fúvó alap frekvencia között, és abszorpciósan elnyomja az 500 Hz feletti zajokat. A levegőszűrő betét az abszorpciós egységen belül foglal helyet, hogy a fúvót mindenkor védje az idegen poranyag bekerülése ellen. A GRB és CRB rendszerhez a levegőbevivő nem abszorpciós elnyelővel kombinált.

Nyomó-zajcsillapító

A nyomó-zajcsillapító kereszt átömlésű rezonancia elnyelő szekrény, az 500 Hz feletti zajokat leválasztja, megakadályozza az interferencia keletkezését. Ezen nyomó oldali elhangoló berendezés szabadalommal védett. A nyomó-zajcsillapító speciálisan tervezett kialakítása révén minimális nyomásesést okoz. A töltőanyag nélküli zajcsillapító biztosítja, hogy a szállított közegbe idegen anyag nem kerülhet be és garantáltan hosszú élettartamú. A csillapító testhez csatlakozik a fúvó és a villamos motor felfogatás. A GRB és CRB rendszerű gépeknél a dob széles sávú rezonancia elnyelő és töltőanyag nélküli.

Hajtás

A hajtás kialakítása szabadalommal védett automatikus ékszíjfeszítésű rendszer, mely biztosítja az állandó ékszíj feszességet, állandó értékű terhelést a motor és fúvó csapágyakra, és után állítást nem igényel. Az alapkeret különböző méretű motorokhoz állítható. A GRB rendszereknél ékszíjhajtás kerül alkalmazásra csúszó sínes állítással, 250 kW motorteljesítményig. A CRB rendszereknél direkt kuplung hajtás található vagy hajtóműves rendszer 500 kW motor teljesítményig.

Elektromos motor

A ROBOX típus meghajtó motorja általában háromfázisú B3 és IEC szabvány szerint tervezett, minimum IP 55 védettséggel.

Biztonsági szelep

A biztonsági szelep üzemelési körülményekhez állítható értékű. Anyaga G200 galvanizált öntvény, kopóréteggel ellátott alkatrészekből.

Visszacsapó szelep

A visszacsapó szelep megakadályozza a fúvó leállítás utáni visszapörgését. A visszacsapó szelep egy hőálló fémszálas erősítésű gumi bevonatos és mérete révén teljes csőkeresztmetszetben szabad átáramlást biztosító egység mely csökkenti a nyomóesést, ezen túl a lassú fordulatnál a kis mennyiségű levegő is szabadon áramlik.

Tehermentesítő szelep

A tehermentesítő szelep külön kérésre kerül beépítésre, biztosítja a levegő direkt elvezetését Y/Delta átkapcsolás idejére. A működése teljes automatikus, elektromos vezérlést nem igényel. Speciális működtetés esetén elektromos vezérlésű is lehet.

Zajvédő burkolat

A zajvédő burkolat a legszigorúbb előírásoknak is megfelel. Önhordó rendszerű, galvanizált lemez és poliuretán elnyelő anyaggal bélelt. Az oldalelemek teljesen a padló szintig takarnak, biztosítva a legmagasabb zajvédelmet. A fúvó a galvanizált alapkerethez rezgéscsillapító gumibakkal csatlakozik és biztosított a fúvó villástargoncával történő mozgathatósága. A ROBOX oldalán a targonca villa helye külön jelölve van.